Minden percben jön egy zöld rendszámos autó

Magyarországon útjain már közel 80.000 zöld rendszámos jármű közlekedik, melyek a teljes gépjárműállománynak kevesebb mint 2 százalékát adják. A forgalomban ugyanakkor felülreprezentáltak a környezetkímélő járművek, aminek oka vélhetően az, hogy elsősorban a sokat futó járműveket cserélik olcsóbban üzemeltethetőre tulajdonosaik.

Kíváncsiak voltunk ennek mértékre, ezért az Európai Mobilitási Hét kapcsán Budapest agglomerációjában idén is forgalomszámlálást tartottunk, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk a zöld rendszámos járművek valódi, forgalomban betöltött arányáról.

A mérési pont előtt elhaladó járművek 6,52%-a rendelkezett zöld rendszámmal, amely több mint háromszorosa az autóállományban betöltött részesedésüknek.

Az előző évben “csak” 5,33% volt a zöld rendszámos járművek aránya, így a 2022-es adatokhoz képest 27,2%-kal növekedett a zöld rendszámos járművek száma a forgalomban, miközben az autók teljes száma 2,7%-kal növekedett.

Az autómentes napot is magában foglaló forgalomszámlálás kapcsán fontos megjegyezni, hogy Magyarországon is rohamosan növekszik a gépjárművek száma. 2021 év végétől 2022 év végéig 74.000-rel nőtt az autóállomány, azaz jóval kevesebb elöregedett gépjárművet vonnak ki forgalomból, mint ahányat forgalomba helyeznek. Ezen az arányon javíthatna egy “roncsprémium” program, amilyennel számos országban ösztönzik a lakosságot modernebb, kevésbé környezetszennyező járművek vásárlására.

Kapcsolódó cikkek

Válaszok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük