Korai a zöld rendszám megvonása a hibridektől

A Magyar Elektromobilitás Egyesület az alábbi észrevételt nyújtotta be a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról szóló kormányrendelet tervezettel kapcsolatosan:

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (ELMOB) továbbra is korainak tartja a zöld rendszám tölthető hibridektől való megvonását. A Kormany.hu-n 2024. június 10-én megjelent jogszabálytervezet tartalmi összefoglalója szerint 2024. szeptember 1. után nem kaphatnának zöld rendszámot az 5N és 5P környezetvédelmi besorolású (növelt hatótávú és tölthető hibrid) járművek, és 2026. november 30-ig azokról az autókról is le kellene venni a zöld rendszámot, amelyek idén nyár végéig megkapják azt.

Az Egyesület tisztában van vele, hogy előbb-utóbb indokolt és elkerülhetetlen a szigorítás, jelenleg azonban még túlságosan csekély a környezetkímélő járművek aránya hazánk gépjármű állományában ahhoz, hogy a zöld rendszám megvonása indokolt legyen.

Egy személygépkocsi megvásárlása jelentős teher a cégek és a lakosság számára egyaránt, ezért ilyenkor hosszú évekre szóló, megfontolt döntést kell hozzanak a megfelelő jármű kiválasztásakor. Az ELMOB arra kéri a döntéshozót, hogy fontolja meg a határidők távolabbi időpontra való módosítását.

Magyarország 4,1 milliós személygépkocsi állományában jelenleg körülbelül 41 ezer (1%) a zöld rendszámos hibrid, valamint 57 ezer (1,4%) tisztán elektromos zöld rendszámos jármű található. Az új autó értékesítésen belül a környezetkímélő járművek aránya a folyamatos növekedés ellenére még mindig csak töredéke a nyugat-európai szintnek. Félő, hogy a zöld rendszám tölthető hibridektől való megvonása visszaveti az amúgy sem magas keresletet.

Kapcsolódó cikkek

Válaszok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük