Korai a hibridektől megvonni a zöld rendszámot

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (ELMOB) egyelőre korainak tartja a zöld rendszám tölthető hibridektől való megvonását, amelynek híre ismét felröppent a sajtóban.

Az Egyesült tisztában van vele, hogy előbb-utóbb indokolt és elkerülhetetlen a szigorítás, jelenleg azonban még túlságosan csekély a környezetkímélő járművek aránya hazánk gépjármű állományában ahhoz, hogy a zöld rendszám megvonása indokolt legyen.

Egy személygépkocsi megvásárlása jelentős teher a lakosság számára, ezért hosszú távú, megfontolt döntést hozunk, amikor az ingatlan után második legértékesebb vagyontárgyunkat kiválasztjuk.

A zöld rendszám hirtelen megvonása az üzemeltetési költségek azonnali növekedése mellett nem várt értékcsökkenést is jelentene a tölthető hibridek tulajdonosainak. A váratlan változás helyett jól kiszámítható átmeneti időszakra van szükség, a szigorítások tervezett lépéseit több évre előre bejelentve.

A kiszámíthatatlan környezet a tulajdonosok mellett az autógyártók, importőrök, kereskedők számára egyaránt hátrányos.

Magyarország 4,1 milliós személygépkocsi állományában jelenleg körülbelül 34.000 darab (0,85%) a zöld rendszámos hibrid, valamint 41.000 (1%) tisztán elektromos zöld rendszámos személyautó található.

Kapcsolódó cikkek

Válaszok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1. Személyes tapasztalatom alapján, a nem tisztán elektromos hajtású zöld rendszámos járművek, igen csak nagy része, nem a környezettudatosság, mint inkább egyéb mint pl, parkolási kedvezmények, céljából vásárol hibrid járművet.
    A nagy “tankok” zöld rendszámmal, sosem álltak még töltőoszlop mellett, kivéve ha nem volt hely már más parkolóban és akkor sem voltak csatlakoztatva rájuk.
    Tulajdonosok elmondása szerint, (hegyvidéken lakva) egy kövérebb “gázfröccs” és már indul is a belsőégésű hajtás, tehát a hibrid mit sem ér valójában.
    Ezek alapján, igazából nem ösztönző és nem hatásos, környezetkímélőnek tekinteni ezen modelleken a zöld rendszámot.